Rusland en het Westen.

Marie Thérèse ter Haar is oprichter en directeur van de in Arnhem gevestigde Rusland- en Oost-Europa Academie. Na 30 jaar wisselend in Moskou en Arnhem gewoond te hebben, heeft zij een zeldzaam brede kennis van Oost-Europa, waaronder Rusland. Zij spreekt in onderstaande video met oud topman van de RABO-bank Ralf Dekker over de betrekkingen tussen Europa en Rusland.

In deze tijden is het niet mogelijk om nog enigszins neutraal over Rusland en Oekraïne te spreken. Haar lezingen, waar ieder toch vrijwillig aan deelneemt, verlopen dan ook steeds vaker tumultueus.
Zij schrijft hierover op haar website: “Al naar drie minuten staat een meneer in de zaal op die heftig veronderstelt dat ik vast en zeker betaald word door de Russische regering met de toevoeging “er zijn geen waarom vragen voor de Russische agressie”. De meneer krijgt veel bijval maar de voorzitter vraagt om rust in de zaal. Nog altijd blijf ik schrikken van de heftige emoties maar ik kan er gelukkig beter mee omgaan. Na vijf minuten gebeurt hetzelfde als een dame roept of ik de barbaarse acties in Boetsja niet had gezien.”

Als ook regelmatig bezoeker van Oekraïne, ook in deze tijden als begeleiding van (terugkerende) vluchtelingen uit dat land, hoopt Marie Thérèse elke dag dat de oorlog voorbij is. Maar ze stelt ook: “het onderwerp “Rusland” vergt nog veel meer graaf- en zoekwerk …Daar is al 30 jaar aan  propaganda over het Russische gevaar aan vooraf gegaan, bij onze ouders en grootouders al vanaf de Koude oorlogstijd. Deze aangeleerde programmering is niet even in twee uur bij sturen.”

Periodiek spreekt zij met anderen die zich in de huidige situatie in Europa Oost-Europa en Rusland hebben verdiept.

Dit keer spreekt zij met Ralf Dekker.
Ralf Dekker (1957) trad in 1992 in dienst bij de Rabobank waar hij carrière maakte en in 2013 op de hoogste plek kwam als lid van de Raad van Bestuur. Pas vier jaar geleden is actief geworden van een politieke partij. Hij werd meteen gekozen tot lid van de Provinciale Staten voor Noord-Holland en is kort geleden een half jaar Tweede Kamerlid geweest. Het onderwerp van het gesprek is hoe de verhouding tussen Rusland en Europa zo kon verslechteren.

Meer video’s (presentaties en interviews) van Marie Thérèse.