Noam Chomsky: Europa moet nu kiezen tussen VS of eigen koers

Volgens de Amerikaanse taalkundige en academicus Noam Chomsky heeft Europa nu te kiezen tussen verbondenheid aan de VS en verdere ontmanteling van haar industrie of kansrijke samenwerking in Eurazisch verband.

Foto: Pixabay

Europa moet nu kiezen

De Amerikaanse taalkundige en academicus Noam Chomsky vertelde onlangs het Russische en in Nederland geblokkeerde Sputnik dat “Europa een belangrijke beslissing moet nemen. Blijft het binnen het door de VS gedomineerde systeem en zal het waarschijnlijk achteruitgaan en zelfs, voorspellen sommigen, deïndustrialiseren? Of zal het zich op de een of andere manier aanpassen aan zijn natuurlijke economische partner in het oosten, rijk aan minerale hulpbronnen die Europa nodig heeft en een toegangspoort tot de lucratieve Chinese markt?

Chomsky staat bekend om zijn scherpe politieke analyses en kritiek, waarbij hij zijn eigen land de VS niet spaart.

Volgens Chomsky laat Europa kansen liggen door zich vast te klampen aan de VS. Het land kent amper een periode waarin het geen oorlog voert. Zij heeft een reputatie in veel delen van de wereld van een schurkenstaat dat landen bedreigt en waar wenselijk onder valse voorwendselen binnenvalt, zoals in het Midden-Oosten. Ook Zuid-Amerika kent een lange geschiedenis van staatsondermijnende activiteiten van de CIA, van het vermoorden van onwelgevallig presidenten tot het ontwrichten van een economie door sancties.

Afwenden van Rusland historische fout

Chomsky snapt niet waarom Europa de banden met Rusland en China niet heeft aangetrokken. De Franse president De Gaulle lanceerde ‘Het Gaullistische concept’ om Europa te verbinden met Rusland als een onafhankelijke kracht in wereldzaken. Zijn idee vond weerklank in de Ostpolitik van de Duitse kanselier Willy Brandt. Ook de voorstellen van de kortstondige partijsecretaris van de uiteenvallende Sovjet-Unie, Michael Gorbatsjov, droomde van een Europa van Lissabon tot Vladivostok.

Ik hoop dat de toekomst zal neigen naar Gorbatsjovs visie, voordat het te laat is,” zei Chomsky.

Chomsky legt uit dat de basisalternatieven een multipolair systeem zijn, gebaseerd op de Verenigde Naties, of een unipolair ‘op regels gebaseerd’ systeem, waarbij de Verenigde Staten de regels bepalen en deze, zoals uit de rapporten blijkt, negeren als ze dat willen.
Het eerste wordt grotendeels gesteund door het grootste deel van de wereld. Het tweede wordt gesteund door de Anglosfeer, Europa, Japan en een paar anderen,” voegde Chomsky eraan toe, waarbij hij opmerkte dat de speciale militaire operatie van Rusland “een zeer welkom geschenk was voor de Verenigde Staten, door Europa in Washington’s zak te drijven en zo hun eis voor een unipolaire ‘op regels gebaseerde’ orde te versterken.

Misschien leest u vaker artikelen van EZAZ of luistert u naar onze podcasts van Radio Moddergat. Met de steeds heftiger censuur is het belangrijk dat media als EZAZ blijven bestaan. Met uw donatie (werkt op mobiel) of lidmaatschap steunt u ons werk.

Gebroken beloften en vervlogen hoop

Ook herinnert Chomsky Europa er aan dat president Bush en partijleider Gorbatsjov het erover eens waren dat Duitsland verenigd moest worden en lid moest worden van de NAVO. Daarbij werd tevens overeengekomen maar dat het militaire bondgenootschap zich niet “een centimeter naar het oosten” van Duitsland moest uitstrekken.

In tegenstelling tot het beeld dat in de Europese media van de Russische president wordt geschetst heeft ook Vladimir Poetin herhaaldelijk opgeroepen tot het bouwen van een verenigd vreedzaam Europa van Lissabon tot Vladivostok. Afgelopen oktober nog zei Poetin dat hij het mogelijk acht om een gemeenschappelijke humanitaire en economische ruimte in Eurazië te creëren, waarbij hij stelde dat “hoop het laatst sterft”.

Amerikaanse rooftochten

Het Arabische nieuwskanaal Al Mayadeen bevestigt wat velen al wisten: de landen die de VS binnenvalt worden beroofd van hun olie. Ook zijn er onbevestigde berichten dat de VS het overrompelde land ook van haar goudvoorraad berooft.

Het is opmerkelijk“, Al Mayadeen, “dat het Syrische ministerie van Olie in augustus 2022 onthulde dat de Amerikaanse bezettingstroepen het grootste deel van de Syrische olie plunderen, wetende dat de dagelijkse productie van de oostelijke olievelden 80,3 duizend vaten bedraagt.”

In december 2022 zei het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de systematische plunderingen van Syrische olie, tarwe en andere nationale rijkdommen door de Amerikaanse bezettingstroepen en de aan hen gelieerde militaire groepen, hebben geleid tot directe verliezen ter waarde van 25,9 miljard dollar en indirecte verliezen ter waarde van meer dan 86 miljard dollar.

De Verenigde Staten steunen al jaren de zogenaamde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) milities. De door de VS gesteunde strijdkrachten bezetten momenteel delen van de provincies Al-Hasakah, Deir Ezzor en Raqqa, waar zich de grootste Syrische olie- en gasvelden bevinden.

De acties van de Verenigde Staten vormen staatspiraterij met als doel de Syrische olievoorraden te plunderen en de Syriërs van hun eigen middelen te beroven in een barre economische situatie die grotendeels veroorzaakt is door de Amerikaanse bezetters, aldus Al Mayadeen.

EU reus op lemen voeten

Eerder in mei vertelde de grote Amerikaanse investeerder Jim Rogers aan Sputnik dat politieke unies zoals de Europese Unie nog nooit in de geschiedenis hebben overleefd en dat dit blok nu al problemen ondervindt.

Het lijkt erop dat Europa via een oorlog met Rusland een eenheid in Europa wil forceren. Het is een laatste wanhoopsdaad van een project dat al lang haar inspiratie heeft verloren en haar kansen heeft verspeeld.

Ondertussen laat Europa zich zonder gemor afsnijden van het goedkoop Russische aardgas en wringt zich in alle bochten om vingerwijzing naar de VS te voorkomen.

Europa staat voor een fundamentele keuze, een keuze die zij niet durft te maken omdat haar grote bondgenoot een zelfstandige keuze van Europa niet toestaat. Het gevolg is dat de VS zich over de ruggen van de Europese burgers en bedrijven verrijkt en dat het oude continent verder wegzakt in een wurgende vriendschap.