Berlijnse startup lanceert crypto met ‘World ID’

Oprichter van de in Berlijn en San Francisco gevestigde startup ‘Tools for Humanity’ Sam Altman, heeft USD 115 miljoen opgehaald voor de ontwikkeling van een crypto wereldmunt. Hij kondigde deze week de lancering van zijn project aan, dat hij beschrijft als een “digitaal paspoort”. Om te bewijzen dat de houder een echt mens is en geen AI-bot.

Foto: Pixabay

Wereldtoken met digitale ID

Sam Altman is CEO van OpenAI, beter bekend onder de naam ‘ChatGPT’. Microsoft investeerde recentelijk nog USD 1 miljard in het bedrijf OpenAI.

Nu kondigt Altman de lancering aan van een nieuw project voor de ontwikkeling van een wereldmunt (World Coin) waarbij de eigenaar zich via irisscan moet identificeren.
Dit project brengt de door velen gevreesde mondiale ID en mondiale munt een stuk dichterbij. De Duitse econoom Ernst Wolff, die al lange tijd waarschuwt voor deze ontwikkeling, twitterde naar aanleiding van het bericht van de lancering dat er sprake is van een “reuzenstap op weg naar de biometrische grip op het internetgebruik en de invoering van de CBDC.”

Het project heeft uiteraard de beste bedoelingen, zoals ook het bedrijf haar missie omschrijft als “Tools For Humanity is een technologiebedrijf dat zich inzet voor een rechtvaardiger economisch systeem.” Een woordkeuze die wij ook frequent uit Davos horen.

Digitale ID “noodzakelijk”

Volgens Altman kan met AI de mens in veel aspecten worden nagedaan, waardoor identificatie dat er sprake is van een echt mens moeilijker wordt.
De USD 135 miljoen haalde Altman op van de investeringsfirma Blockchain Capital. Het bedrijf meldt niet op haar website waar het kapitaal vandaan komt.

Ook het bedrijf van Altman Tools for Humanity is weinig open, in tegenstelling tot zijn OpenAI. Met één vrijwel lege pagina moeten geïnteresseerden het doen. Bekend is dat Elon Musk een periode in de Board of Directors zat, maar daar in 2018 uitstapte.

Het project heeft reeds 2 miljoen gebruikers uit de bèta-periode en met de lancering van deze week schaalt Worldcoin de ‘orbing-activiteiten’ op naar 35 steden in 20 landen, meldt Bloomberg.

Worldcoin steeg op zijn eerste handelsdag op maandag jl. toen investeerders zich stortten op de hype rond kunstmatige intelligentie. Worldcoin sprong naar USD3,58 vanaf de initiële prijs van USD 1,70 voordat het terugviel naar USD 2,52 vanaf 11:12 uur in Londen, bleek uit gegevens van CoinMarketCap. Tegen die tijd was er voor ongeveer $145 miljoen aan token verhandeld, nadat beurzen zoals Binance het hadden genoteerd, aldus Bloomberg.